Kontakta oss

Ledarskapet, en avgörande faktor för en god arbetsmiljö, eller?

Publicerad: 23 Apr 2022

Framtidens ledarskap behöver fokusera såväl på ledarnas potential som medarbetarnas möjliggörande.

Human&heart har genomfört mer än 400 granskningsrapporter när det gäller avvikelser i arbetslivet. Lejonparten av utredningarna har handlat om att utreda huruvida det har förekommit kränkande särbehandling, trakasserier eller sexuella trakasserier. Men vi anlitas även allt oftare för att utreda avvikelser gentemot annan relevant lagstiftning som misstanke om korruption eller andra ekonomiska oegentligheter.

 

Human&hearts granskningsrapporter innehåller alltid en analys om vilka bakomliggande orsaker som kan antas finnas för att en problematik har uppstått. Vår egen statistik visar att i ca 80 procent av utredningarna finns tydlig koppling mellan bristande ledarskap och avvikelser i arbetslivet. Ledarskap är därmed en bakomliggande orsak som, åtminstone i våra utredningar, har en betydande effekt på arbetsmiljön.

 

Det finns mycket forskning om ledarskap, världen över, som beskriver ett tydligt samband mellan ett gott ledarskap och en god arbetsmiljö. I ett modernt ledarskap är det inte bara chefen som är ledare utan alla medarbetare har lika stor inverkan att för ett gott ledarskap faktiskt ska kunna uppstå. Om inte medarbetarna vill möjliggöra för chefen att lyckas – så kommer inte heller chefen att lyckas och tyvärr är det inte ovanligt med destruktiva alliansbildningar bland medarbetare, vilket är situationer som en chef kan ha svårt att motivera alldeles oavsett hur bra hen är som ledare, inträffar. Vi behöver därför inom ramen för ledarskap även tala om ”medledarskap”, det vill säga det ledarskap som medarbetarna behöver uppvisa för att organisationen ska lyckas och för att medarbetare och chefer ska få en trivsam och utvecklande arbetsmiljö. Det indirekta ledarskapet, som är ett forskningsområde inom försvarshögskolan, belyser ledarens förebildsfunktion och hur det påverkar medarbetarna och organisationen.

 

Enligt Human&hearts statistik finns det också en tydlig korrelation mellan bristande ledarskap och bristande kommunikation på ledningsnivå. Brister i ledarskapet handlar ofta om en kombination av otydlighet, ett icke gränssättande ledarskap (gentemot medarbetare som handlar på ett icke hjälpsamt sätt gentemot organisation, chef och kollegor) och ett inte tillräckligt närvarande ledarskap.  Arbetsmiljön blir lidande antigen för enskilda medarbetare, en grupp eller till och med en hel organisation. Följdeffekterna kan då resultera i sjukskrivningar, eskalerande konflikter och avsaknad av tillit.

 

Vad är all forskning till nytta om människan inte förstår, inte vill förstå eller helt enkelt glömmer vad som är viktigt? Trots att Tulpankrisen, en av historiens aldrig glömda finanskriser, vilken inträffade åren 1637/1638 och där det finansiella systemet blev lamslaget, har mänskligheten inte lärt sig särskilt mycket med tanke på att tulpankrisen därefter har följts av en mängd nya finansiella kriser. Vad är nyckeln till förståelse oavsett om det gäller gott ledarskap, gott medarbetarskap eller en sund ekonomi?

 

Att ledarskap är en viktig faktor för samhällsutveckling och personlig utveckling vet vi sedan lång tid tillbaka. Som exempel bör nämnas att till och med Konfucius redan 500 år f.k. beskrev vikten av att som ledare skapa resultat genom andra. Vad är avgörande för ett gott ledarskap? Korrelationen mellan antal genomförda ledarskapsutbildningar och ett gott ledarskap är svag. Kanske kan ledarskapsutbildningar i viss mån, diametralt, skapa en falsk trygghet och organisationer nöja sig med att en tvådagarskurs för 40 chefer ska ha löst betydande arbetsmiljöproblem. Så är det givetvis inte.  

 

I en debattartikel i Dagens Industri 2015 skriver Stefan Einhorn (professor och cancerläkare) om det faktum att företag årligen investerar 45 miljarder dollar (Bersin 2014) på ledarskapsutbildningarna men det är oklart vilken effekt utbildningarna ger. Vilken effekt ger ledarskapsutbildningen och hur kan vi mäta effekten av de investerade medlen? Hur kan ledarskapsutbildningar kvalitetssäkras?

 

Einhorn har en hypotes om att det händer två saker i de utbildningar som har positiva effekter på ledarskap. Den ena är att utbildningen får cheferna att reflektera över hur medarbetarna påverkas av deras handlingar – cheferna tar steget från att tänka JAG till att tänka VI. Det leder till att ledarna blir motiverade att fråga sig: Hur kan jag bli en bättre ledare, arbetskamrat och medmänniska? Det andra är att utbildningarna bör fokusera på de negativa aspekterna av ett ledarskap. Ofta syftar ledarskapsutbildningar till att förstärka goda egenskaper – trots att det finns belägg för att det är de negativa aspekterna som avgör hur väl en arbetsplats fungerar.

 

Stefan Einhorn menar att företag på ”ett vetenskapligt sätt måste utvärdera effekter på medarbetarna” och att detta också måste ”mätas över längre tid.”

 

Human&heart menar exempelvis att flera faktorer också är viktiga, exempelvis att arbetsgivarna tar sin utredningsskyldighet på allvar när det finns tecken på att kränkningar och trakasserier har skett på arbetsplatsen och genomföra granskningar. En sådan granskning ska i slutändan leda till ett lärande i organisationen så att man kan skapa en bättre arbetsmiljö och ett gott ledarskap. Alla anställda förtjänar en bra arbetsmiljö.

 

Våra tips för att skapa en god arbetsmiljö innehållande såväl gott ledarskap som medarbetarskap följer nedan:

  • Tydliggör era värderingar och jobbar kontinuerligt med värdegrundsarbete
  • Skapa tydliga spelregler vilka beteenden som är viktiga i det dagliga arbetet
  • Ta fram en ledarskapsfilosofi
  • Ta fram ett evidensbaserat ledarskapsutbildningsprogram
  • Utvärdera ledarskapet regelbundet
  • Utbilda i arbetsmiljöarbete
  • Stärk chefer i konflikthantering
  • Stärk medarbetarna i ansvarstagande för det gemensamma ledarskapet
  • Sätt tydliga gränser för medarbetare som på ett illojalt vis obstruerar och motverkar ledning, kollegor och organisatoriska mål

 

Det mesta är ännu ogjort!

 

Jörg Bassek

Civilekonomi, delägare inom Human&heartkoncernen och Senior konsult på Human&heart/Operations Manager Trust&heart

 

Om Jörg Bassek 

Jörg Bassek är uppvuxen i Tyskland, utbildad civilekonom och kom till Sverige på 00 talet. Han är en mycket erfaren chef och har arbetat som högre chef i stora offentliga organisationer under ett par decennier. Sedan 2020 är han Seniorkonsult på Human&heart och Operations Manager (ansvarig för visselblåsartjänster) på dotterbolaget Trust&heart. Jörg sitter också i Human&hearts ledningsgrupp.