Det är med en oerhörd entusiasm och kärlek som Karin blickar tillbaka på sin tid som utredare hos Human&heart.
– Jag hade verkligen tänkt att gå i pension tidigt för att kunna ägna mig mer åt familj, barn och inte minst barnbarnen. Men så fick jag samtal med en jobbförfrågan från Human&hearts vd Andreas Pernhall. Först sa jag Nej, men när han återkom några månader senare blev jag nyfiken, läste på om bolaget, och till slut tackade jag Ja, berättar Karin.
Karin Engström är en av flera pensionerade poliser som anställdes när Human&heart var nybildat, och som bidrog med rutin, erfarenhet av noggrant utredningsarbete och rättssäkerhet.
Möte i spartanskt möblerat kontor
Mycket lång utredningserfarenhet från det polisiära livet ansågs vara en viktig faktor för bolaget och skulle bidra till en stabil start för Human&heart. När Karin bjöds in till ett första möte med Andreas Pernhall, så var det på bolagets första kontor som man var på väg att flytta in i, och som då var spartanskt möblerat med en stol och ett bord.
– Månaden efter började jag, och hade min första utredning i september 2018, tillsammans med Inger Klangebo. Det var på en av våra regioner, och jag upptäckte att jobbet påminde mycket om det polisiära, att ställa frågor om vad som hade hänt, när, var och hur. Ibland var det lite tuffare följdfrågor som krävdes, för att förstå vad som verkligen hade inträffat. Och sedan skulle man skriva en rapport. Det var i många stycken som en polisiär förundersökning.
Större arbetsmiljöproblem än väntat
Karin var en av tre pensionerade poliser som jobbade med utredningar, tillsammans med bolagets ägare och ytterligare några som anställdes.
– Jag märkte att jag tyckte att det var väldigt intressant och roligt att börja jobba inom Human&heart, och sedan att få insyn i för mig alldeles nya arbetsmiljöer. Och det slog mig snart att det var större problem med arbetsmiljön på våra arbetsplatser i landet än vad jag hade kunnat ana.
– Vi stötte på många olika fall av kränkande särbehandling, sexuella trakasserier, och där det var uppenbart att många betedde sig illa mot varandra… Det förvånade mig att arbetsmiljöproblemen var så stora och utbredda.
Med tiden mötte Karin också en mängd exempel på god arbetsmiljö, men också där små problem som hade koppling till enskilda individer, kunde växa och påverka hela avdelningar och arbetsplatser.
RUM-metodiken och rättssäkerheten
Snart fick Karin, och alla hennes kollegor, en ny metodik att använda sig av i utredningarna – RUM, som står för Rättssäker UtredningsMetodik i arbetslivet – som hade tagits fram av en av bolagets tre ägare, Richard Mårtensson, i samarbete med advokat Cecilia Malm. I och med RUM stärktes rättssäkerheten och utredningarnas kvalitet blev ännu högre.
– Ja processen blev ju ännu bättre då det blev mer rättssäkert. Man har ju ett antal rekvisit att utgå från för att klarlägga om påståenden och uppgifter är styrkta, och så att klarlägga om ett styrkt påstående kan leda till ohälsa på en arbetsplats… Det är ju ett strukturerat sätt att arbeta som är rättssäkert, vilket är oerhört viktigt. Det här bygger liksom inte på något tyckande utan enbart på fakta och rättssäkerhet.
Många starka möten
Under Karins fem år har det blivit ett 60-tal utredningar för hennes del, och det har varit en mängd starka möten under den tiden. Hon har till och med mött personer som har uttryckt att de inte längre vill leva med tanke på det som skulle ha hänt på jobbet..
– Ja det är uppenbart hur viktigt det är för oss människor hur vi har det på våra arbetsplatser. Och när en människa ger uttryck för att han eller hon inte vill leva vidare, så säger det en del om hur viktigt jobbet är för många. Och sen slås man ofta av hur chef och arbetstagare ibland kan ha så totalt olika uppfattningar om vad som har sagts i exempelvis ett medarbetarsamtal. Och hur det kan uppfattas som en kränkning, även om motparten hävdar något helt annat.
Hur har du upplevt att vara en del av Human&heart nästan från början, och se den oerhörda utveckling som har skett?
– Jag kan nästan beskriva den här resan som jag har gjort med Human&heart som en tågresa. Att när jag skulle börja åka med så var vi på en mycket liten station med en liten personalstyrka förutom de som ägde tåget. Vi hade dessutom väldigt få resenärer.
– Och idag när jag kliver av tåget och tackar för mig, så är vi på en stor centralstation, personalstyrkan är stor med så otroligt många kunniga och kompetenta medarbetare och med så olika typer av kompetenser, och att vi idag har jättemånga resenärer/kunder. Vi åker kors och tvärs över hela Sverige med vårt tåg. Och snart åker vi utanför landets gränser också och är delvis på väg. Så jag har fått vara med om en fantastisk resa…
Hur har det påverkat dig?
– Jo dels så har jag utvecklats själv på ett sätt som jag inte trodde var möjligt när jag skulle gå i pension från polisen och bli pensionär. Och sen har jag känt att jag har fått klappa mig lite på axeln och få känna att jag har mycket erfarenhet som jag bär på. Och mycket kunskap. Det är en oerhört fin känsla.
Varför har du ändå valt att kliva av det här tåget efter fem år?
– Ja det har verkligen inte varit ett enkelt beslut, men skaran av barnbarn har utökats och jag vill kunna finnas för dem i större utsträckning. Så även om jag tycker att det här är så roligt, så känner jag att det får vara bra. Nu ska dagarna bli helt fria så det ska bli skönt.
Vad tror du om Human&hearts fortsatta resa?
– Jag tror att den kommer att gå spikrakt uppåt. För de har också utvidgat med exempelvis visselblåsartjänsten, de har utbildningar och sen boken om RUM som grund, och så medling med mera. De har anställt så mycket olika professioner, så de kommer bara att utveckla det här.
– Och så gillar jag verkligen det här förhållningssättet med Human&heart – att vi ska jobba för ett mer medmänskligt arbetsliv. För alla har faktiskt rätt att gå till jobbet och trivas. Att få ha en god arbetsmiljö. Och att må bra.