Satsningen på en stark bredd och spets bland personalen – både inom juridik, beteendevetenskap och psykologi – har växt inom Human&heart för varje år. Bara det senaste halvåret har bolaget genomfört en storsatsning på seniora experter inom dessa områden, vilket gör att utredningarna som görs får en betydligt högre kvalitet, säger Rikard Arenius:
– De utredningar som vi får förtroende att hjälpa våra kunder med är nästan alltid mycket komplexa i hur de ska bedömas utifrån lagstiftningarna. Dessutom analyserar och belyser vi de bakomliggande faktorer som föreligger. Då bidrar våra olika professioner med olika spetskunskaper som kan komplettera och bidra till en fullödig analys.
Beteendevetaren: Ger ytterligare dimensioner
Christina Johansson är en av Human&hearts beteendevetare. Hon började jobba som utredare inom Human&heart i oktober ifjol. Hon är i grund och botten socionom och har vidareutbildat sig inom bland annat psykoterapi.
Yrkesbakgrunden är mångfacetterad, med jobb på behandlingshem för ungdomar, inom studenthälsa, med undervisning på högskola och så med arbetsmiljöfrågor inom företagshälsovården. Där har hon fokuserat på utredningar kopplat till misstänkta kränkningar och arbetsmiljö över lag.
– Jag ser ju att det finns en oerhörd kompetens inom företaget, både vad gäller bredd och djup. Vi har stor nytta av det i vårt vardagliga arbete och får en väldigt bra förståelse i vårt utredningsarbete för vad som ska ha inträffat.
– Då vi alla har olika yrkes- och erfarenhetsbakgrund så ger det ytterligare dimensioner i utredningarna. För mig är arbetsmiljöfrågor en självklarhet i många delar, för andra så har man mer erfarenheter av ledarskap i både enormt stora och betydligt mindre organisationer. Och den breda erfarenhetsbasen är också en stor tillgång som i praktiken leder till att vårt utredningsarbete får ännu högre kvalitet.
Vad tror du om Human&heart och behovet av bolagets tjänster framöver?
– Tyvärr är det verkligen så att vi behöver finnas då det finns utbredda problem, men tack och lov så har vi genom RUM en kvalitativ metodik och utförande, och det är en tillgång som faktiskt är oerhört viktigt. Jag trivs väldigt bra, inte minst för att jag får vara med och bidra till att göra skillnad i arbetslivet.
Psykologen: Vägen framåt så viktig
Under våren började Åsa Krey jobba inom Human&heart. Hon är psykolog i botten och har jobbat inom klinisk verksamhet innan hon fick upp ögonen för arbetslivets psykologi. I många år har hon jobbat med arbetsmiljöutredningar av olika slag, både på en större företagshälsovård och i en statlig myndighet. Där var hon också engagerad i framdriften av ett utredningsteam där frågor om kränkningar och trakasserier var i fokus.
Åsa tror att hon med sin bakgrund kan bidra med helhetsperspektiv, analys och förslag till organisationer hur man ska komma vidare efter en många gånger svår konfliktsituation.
– Ja jag kanske kan tillföra en slags helhetssyn vad det gäller just analys och bakomliggande faktorer. Human&heart tittar ju bredare på hur olika faktorer samverkar med varandra, och det tycker jag är ett spännande område. Det blir allt från mellanmänsklig interaktion och kommunikation till organisatoriska faktorer och ledarskap. Det finns ju i princip alltid sånt i botten när man gör såna här utredningar. Även om man börjar på individnivå och utreder vad som har hänt mellan A och B, så finns det allt som oftast annat bakomliggande som i slutändan visar sig vara viktigt för att kunna åtgärda problemen.
"Häftigt med visionerna”
Det har varit många olika typer av utredningar som har engagerat Åsa under hennes första tid på Human&heart. Och intrycken av både företaget, arbetssättet och engagemanget sammanfattar hon så här:
– Det är så häftigt med det här företaget att det är så otroligt visionärt. Man står inte still. Det är hela tiden ett driv att ta nya steg framåt och vidareutveckla verksamheten. Det tycker jag är inspirerande. Och sen så klart att man är så grundad i det här med rättssäkerhet och den synen på den här typen av utredningar – att det inte är någonting värt om det inte är rättssäkert. Det för ju med sig att man hela tiden håller kvaliteten väldigt högt på agendan. Och så är det en så tydlig övergripande vilja att man ska göra skillnad i arbetslivet.
Bildtext: Åsa Krey började jobba inom Human&heart i våras.
Företaget bryter ny mark
Åsa Krey och Christina Johansson är bara några av alla medarbetare på Human&heart som tillsammans har gett sig in på en resa med målet att bidra till att göra våra arbetsplatser mer medmänskliga. Vice VD Rikard Arenius konstaterar att vägen framåt nu går väldigt snabbt, att efterfrågan på rättssäkra utredningar växer i rasande takt och att Human&hearts både rättssäkra metodik och tvärvetenskapliga arbetssätt skapar respekt hos bolagets kunder.
– Våra kunder uttrycket ofta stor respekt för vårt val att tillsätta utredare med kompletterande kompetenser och ibland uttalas även viss förvåning och förundran över hur väl utredarna samspelar och använder sina kunskaper i utredningen.
Men kan det inte vara utmanande när personer med olika yrkesbakgrunder ska göra en komplex utredning tillsammans?
– Om vi önskade ett uteslutande snabbt och friktionsfritt arbete där hastighet och kvantitet var centrala faktorer, så skulle vi nog ha utredare med så liknande erfarenheter och personligheter som möjligt. Men det är inte syftet med vår verksamhet, utan kvalitet, klokskap och precision. Mot den bakgrunden tar vi gärna diskussionen när juristen tycker att psykologen krånglar till analysen med kulturella faktorer, eller då beteendevetaren menar att polisens förmåga att verkligen gå till botten med en händelse är tröttsam. Vi tror att kunderna får en bättre rapport i sina händer helt enkelt.
Bildtext (bilden högst upp): Christina Johansson och Rikard Arenius, medarbetare inom Human&heart.