Kontakta oss

Att vara chef och bli utsatt eller misstänkt för kränkning

Publicerad: 4 Maj 2023

När Socionomdagarna anordnas i höst så är rubriken för ett av ämnena som tas upp ”Utsatt som chef”, med koppling till kränkande särbehandling. Human&hearts Richard Mårtensson är en av deltagarna, tillsammans med experter från Akademikerförbundet SSR.

Det betraktas ofta som ett svårt och känsligt ämne att både prata om och att hantera, när en chef endera blir utsatt för kränkande särbehandling, eller när denne blir anmäld för att själv ha utsatt andra. Det är något som Richard Mårtensson, en av delägarna bakom Human&heart, kommer att prata om tillsammans med två andra experter, från Akademikerförbundet SSR: chefsförhandlaren Helena Nicklasson och chefsstrategen Hanna Broberg. Förbundet står för övrigt som arrangör för Socionomdagarna.

– Det här är ett ämne som jag är mycket intresserad av. Chefer har en tuff arbetsmiljösituation och i offentlig sektor är kraven stora. Det är inte ovanligt att chefer hamnar i kläm och ibland på för vaga grunder anklagas exempelvis för kränkande särbehandling. I det långa loppet finns en risk att vi får rädda organisationer om inte chefer känner sig trygga i att fatta beslut och då även sådana som är svåra. Cheferna tenderar att hamna i kläm mellan medarbetargrupper och politiska viljeinriktningar. Vi får vara försiktiga så att vi inte bygger system där chefers möjligheter att agera blir förenat med alldeles för stora personliga risker. Trygga organisationer förutsätter trygga chefer, säger Richard Mårtensson.

Rättssäker utredningsmetodik

Han berättar också om vad han specifikt vill kunna bidra med under dagarna på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Under Socionomdagarna så hoppas jag kunna bidra med min erfarenhet utifrån att ha varit högre chef i offentlig sektor i många år men också utifrån min expertkunskap just i rättssäker utredningsmetodik. Utredningar behöver bedrivas balanserat och utifrån de principer som gäller för civilrättsliga utredningar. Det kanske har varit för stort fokus på anmälande parter och för litet fokus på att säkerställa rättssäkerheten för anklagade parter i internutredningar. I offentlig sektor sker också allt som oftast allt inför öppen ridå och utredningens resultat får inte sällan en direkt effekt på chefens vidare anställning.

Viktigt för både chefer och medarbetare

Det är 19:e gången som Akademikerförbundet SSR anordnar Socionomdagarna, något som sker i samarbete med Svenska Chefsföreningen. Det brukar vara mycket uppskattade och välbesökta dagar, och där Akademikerförbundet strävar efter att föra samman praktiker, forskare och andra experter i diskussioner om aktuella ämnen.

– Nu har jag ännu inte pratat ihop mig med de andra föreläsarna från akademikerförbundet SSR och det ska bli spännande att se vad vi gemensamt kan komma att prata om vid det aktuella seminariet. Frågan är viktig. Både för medarbetare och för chefer men också för organisationer och i slutänden faktiskt för medborgarna som berörs av de offentliga organisationernas arbete. Självklart är frågan viktig också för den privata sektorn.

Socionomdagarna anordnas på Stockholmsmässan i Älvsjö den 8 till 9 november.

BILDTEXT: Hanna Broberg, chefsstrateg inom Akademikerförbundet SSR, samt Richard Mårtensson, delägare i Human&heart deltar i samtalen tillsammans med SSR:s chefsförhandlare Helena Nicklasson. Foto: Theresia Viska/Human&heart