Kontakta oss

Anita har hjälpt drabbade i 20 år

Publicerad: 26 Okt 2020

Hon beskrivs som en hjälte av många av de drabbade som hon har stöttat genom åren. Anita Wallstedt har hjälpt mellan 800 och 900 personer som har slagit larm om att de utsatts för mobbning och kränkande särbehandling på sina arbeten.

– Det ringer flera personer till mig varje vecka och berättar att de är mobbade på jobbet. De allra flesta som hör av sig är kvinnor och kommer från offentlig sektor, precis som Maria, berättar Anita Wallstedt som själv utsattes för kränkande särbehandling när hon jobbade i Falu kommun 1997–1998. 
Efter flera års kamp fick Anita upprättelse och den mobbning som hon var utsatt för klassades som arbetsskada, även om hon aldrig fick en ursäkt av kommunen. Därefter har hon till stor del vigt sitt liv åt att stötta andra som drabbats av mobbning på sina arbetsplatser. Hon har varit med och startat föreningen OMM – ”Organisation Mot Mobbning” och har bland annat informerat i riksdagen om det hon själv beskriver som ett mycket allvarligt samhällsproblem.

"Många av de som hör av sig mår så oerhört dåligt. Flera beskriver att de inte längre orkar leva vidare."

Anita Wallstedt

Utsatta för häxjakt
– Många av de som hör av sig mår så oerhört dåligt. Flera beskriver att de inte längre orkar leva vidare. Jag hör otaliga beskrivningar av drabbade som säger att de har utsatts för en häxjakt, att de känner sig värdelösa och knappt kan sova på nätterna. Det är svårt att föreställa sig den mardröm man befinner sig i, om man inte själv har varit utsatt, konstaterar Anita och fortsätter:
– En sån utredning som gjordes kring Marias arbetssituation är ju fantastiskt bra. Rättvist och föredömligt. Men alltför ovanligt. Man borde som drabbad kunna kräva att en sån här slags oberoende utredning görs, så att sanningen kan komma fram.

Man blir prickad
För drabbade som har fått upprättelse och har möjlighet att ta sig tillbaka till arbetslivet, väntar sedan ytterligare en utmaning i många fall. Många beskriver stora svårigheter med att få nya jobb, inte minst i chefsposition.
– Ja i praktiken blir man prickad, trots att man inte har gjort något fel. Arbetsgivare googlar och ringer runt till tidigare arbets­platser och bryr sig inte om att ta reda på hela bilden. Vi måste få ett stopp på det här och det är hög tid för våra riksdagspolitiker att ta de här frågorna på största allvar, avslutar Anita Wallstedt.


Anita Wallstedt

Anitas fem bästa tips till ­drabbade
1. Dokumentera allt som händer på arbetsplatsen, inklusive tidpunkter och vittnen.
2. Ta hjälp av facket och begär att skyddsombudet lyssnar på dig och larmar chefer. Spela in möten där du deltar som bevismaterial.
3. Skriv en arbetsskadeanmälan som skrivs under av arbetsgivaren och facket. Lämna in den till Försäkringskassan.
4. Ta kontakt med vårdcentral, läkare, samt kurator eller psykolog för stöd­samtal och sjukskrivning.
5. Blir du sjukskriven en längre tid ­behöver du begära en remiss till Arbets- och Miljömedicin för sambands­bedömning mellan ­arbetssituation och diagnoserna. 
 

Tips: Organisation Mot Mobbnings ­hem­sida hittar du på www.o-m-m.se.